Potrebna Vam je pomoć? Kontaktirajte nas na :+382 20 224 794
Produit ajouté au panier avec succès
Quantité
Total
Il y a 0 produits dans votre panier. Il y a 1 produit dans votre panier.
Total produits
Frais de port  À définir
Total
Continuer mes achats Commander

Kako se brinuti o osjetljivoj koži?

Osjetljiva i reaktivna koža zahtijeva odgovarajuću njegu, bogatu hranljivim i zaštitnim sastojcima. Kako se brinuti o njoj?

Nije tako jednostavno odrediti tip kože. Koža može imati nekoliko različitih tipova koji se razlikuju u zavisnosti od okruženja ili ritma godišnjih doba. Tzv. kombinovana koža može isto tako lako postati osjetljiva na određenim predjelima lica, npr. zimi.

 

https://media1.laboratoires-roig.com/img/cms/peaux-sensibles.jpg     Kako da znam da li je moja koža osjetljiva?

Za kožu se kaže da je osjetljiva kada se lako iziritira. Pojava crvenila, svraba, osjećaja suvoće i nelagodnosti glavne su karakteristike osjetljive i reaktivne kože. Ovi simptomi mogu se pojaviti prilikom kozmetičkih tretmana, zimi kada su niske temperature ili kada ste pod stresom.

Osjetljiva koža zahtijeva temeljnu njegu prilagođenu tako kako bi se koži vratio potreban nivo hidratacije, a reaktivnost kože može se izbjeći! Ključ je prepoznati odgovarajuće aktivne sastojke i izbjeći prekomjerno čišćenje, kao npr. proizvodi za čišćenje i piling lica.

 

Koji su uzroci reaktivne kože?

Ponekad je teško definisati uzroke za pojavu osjetljive kože, koji mogu biti višestruki.

Reaktivnost kože može se odnositi na:

Okolinu

Sa temperaturnim promjenama, vjetrom, suncem ili zagađenjima, koža je sklonija negativnim uticajima i reaguje kako bi se zaštitila.

Kozmetičke proizvode

Korišćenje jednog ili više kozmetičkih proizvoda može kožu učiniti osjetljivom ili reaktivnom, zbog jednog ili više sastojaka na koje koža reaguje. To mogu biti sulfati, endokrini disruptori ili čak konzervansi koji su previše agresivni za kožu, a često se koriste svakodnevno.

Način života

Stresno profesionalno ili porodično okruženje, neuravnotežena ishrana, redovna konzumacija duvana, alkohol ili začinjena hrana... naš način života utiče na kvalitet i ljepotu kože. Nije tako jednostavno na prvi pogled odrediti zašto je naša koža osjetljiva! Ako se koristi industrijska kozmetika, važno je provjeriti njen sastav kako bi se identifikovao sastojak (ili sastojci) koji može izazvati alergije.

To mogu biti alkohol, parfem, mineralna ulja, pa čak i esencijalna ulja, koja čak iako su prirodna, mogu izazvati iritaciju ako su previše dozirana u kozmetičkim preparatima.

Generalno, dajte prednost sertifikovanoj organskoj kozmetici i što je više moguće izbjegavajte izlaganje svim ovim hemikalijama, koje su loše za vašu kožu i zdravlje!

Kod osjetljive kože kožna barijera je izmijenjena, čineći je ranjivijom i sklonijom dehidrataciji. Zato joj je potreban protokol prilagođene njege, od faze skidanja šminke i čišćenja do dnevne hidratacije.

 

Kako se brinuti o osjetljivoj koži?

https://media1.laboratoires-roig.com/img/cms/protocoles-soin.jpg      Briga o osjetljivoj i reaktivnoj koži zahtijeva pravilnu dnevnu rutinu.

 

1 korak – uklanjanje šminke

Ne dolazi u obzir agresivno čišćenje osjetljive kože! Za uklanjanje nečistoća i ostataka šminke biće poželjno nježno uklanjanje šminke sa mlijekom. Idealno je uklanjanje šminke prstima ili mekom vaticom, uz masiranje cijelog lica kako bi se uklonili svi tragovi šminke.

Za uklanjanje šminke sa osjetljive kože preporučuje se biljno ulje poželjno od slatkog badema, cvijeta šipurka ili jojobe, dobijeno prvom hladnom prešom, organskog porijekla kako bi se izbjegla tzv. mineralna ulja i sastojci koji su previše agresivni kako za kožu tako i za životnu sredinu!

 

2 korak – nježno čišćenje kojim se vodi računa o osjetljivoj koži

Kako biste nježno očistili svoju kožu, preskočite proizvode za čišćenje lica koji sadrže sulfate, previše iritanasa i alergena. Nakon mlijeka za čišćenje slijedi micelarna njega. Očistite kožu nježno, kružnim pokretima bez trljanja.

Takođe izbjegavajte ispiranje vodom iz česme i preferirajte hidrosol ili cvijetnu vodu kao što su hidrolati kamilice, različka ili lavande kako biste umirili kožu i smanjili crvenilo.

 

3 korak – odgovarajuća hidrantna krema

Da biste obnovili hidrolipidni film kože, primjena hidrantne kreme ujutru i uveče obezbjeđuje optimalnu hidrataciju tokom dana.

Da biste provjerili toleranciju pri kupovini nove hidrantne kreme, savjetujemo vam da uradite test u zaglavlju lakta prije nanošenja na lice.

Da biste vodili računa o svojoj osjetljivoj i/ili reaktivnoj koži, primjena seruma prije hidrantne kreme biće idealna kako za vlaženje kože tako i za njegovanje.

Hidrantna krema za osjetljivu kožu mora sadržavati nekoliko aktivnih sastojaka kao što su biljna ulja, shea maslac – hranljive osobine i aktivne sastojke za regeneraciju kao što su arganovo ulje, ulje od avokada ili ulje slatkog badema.

 

4 korak – mineralna i lagana šminka

Kako biste izbjegli koliko god je moguće štetne ili alergijske sastojke za kožu, favorizujte laganu šminku, mineralnu i prirodnu, za svakodnevno šminkanje. Takođe potražite "hipoalergijske" i "dermatološki testirane" proizvode. Čak i ako prethodno pomenuti proizvodi ne isključuju rizik od alergije, ta mogućnost se ipak smanjuje u poređenju sa konvencionalnom kozmetikom.

 

Na šta treba da obratim pažnju ako imam reaktivnu kožu?

https://media1.laboratoires-roig.com/img/cms/principes-actifs.jpg   Pored odgovarajućeg protokola za njegu, kod osjetljive kože trebali bi se izbjegavati proizvodi ili situacije koje mogu negativno da djeluju na kožu:

Agresivna i iritirajuća njega kože

Osetljiva koža zahtijeva nježnost i hranljivu njegu. Zato izbjegavajte industrijsku kozmetiku, naročito onu koja sadrži agresivne surfaktante (tenzide), sulfate, alkohole, parfeme ili eterična ulja, kao i pilinge sa voćnim kisjelinama (eksfolianti).

Za ispiranje lica, tvrda voda zamjenjuje se hidrolatima ili cvijetnim vodama koje su pogodne za osjetljivu i reaktivnu kožu.

Promjene temperature u okolini koje su suviše česte

Klimatizacija ljeti, hladna zima, pregrijavanje prostora... temperaturne promjene senzibilizuju kožu. Da bismo izbjegli pojavu crvenila i dehidratacije, potrebno je da maksimalno ograničimo iznenadne i suviše česte promjene u temperaturi. Takođe treba da izbjegavamo tuširanje ili kupke koje su previše vruće!

Nezdrav i neuravnotežen način života

Stres, nervoza, nezdrava ishrana ili konzumiranje alkohola i duvana loši su za zdravlje kože. Da bi održali zdravu kožu i smanjili neugodnosti, treba da izdvojimo vrijeme za sebe uz uravnoteženu ishranu.
 

Previše agresivni pokreti za lice

Za uklanjanje šminke i čišćenje lica, preferiramo prste, ili vaticu, ili sunđere uz izbjegavanje trljanja. Nježnim kružnim pokretim izbjegava se agresija na kožu i olakšava se penetracija aktivnih sastojaka. Nakon ispiranja, takođe izbjegavati trljanje lica peškirom. Naprotiv, nježno dodirujte kožu mekanim ubrusom.

 

Naša Hydraflore linija sa cvijetom muškatne ruže za osjetljivu kožu

https://media1.laboratoires-roig.com/img/cms/Diapositive1.jpg
Kako bi se brinula o osjetljivoj koži i pružila joj svu potrebnu njegu, ROIG laboratorije lansirale su niz proizvoda specijalno dizajniranih za osjetljivu i reaktivnu kožu.
Biljno ulje muškatne ruže, zvijezda linije Hydraflore, umiruje i regeneriše čak i najosetljivije kože.
Formulisan bez esencijalnih ulja ili alergena, Hydraflore asortiman za osjetljivu kožu postaće vaš idealan dnevni ritual za ljepotu!