Potrebna Vam je pomoć? Kontaktirajte nas na :+382 20 224 794
Produit ajouté au panier avec succès
Quantité
Total
Il y a 0 produits dans votre panier. Il y a 1 produit dans votre panier.
Total produits
Frais de port  À définir
Total
Continuer mes achats Commander

Koju kozmetiku koristiti kada bolujete od raka?

 

Liječenje raka, posebno hemoterapija, može dovesti do pojave različitih neželjenih simptoma koji utiču na kožu, kosu i nokte. Ovi tretmani rijetko imaju posljedice po zdravlje, ali mogu uticati na kvalitet života, posebno ako su vidljivi. Koju kozmetiku je najbolje  da koriste oboljeli od raka za poboljšanje stanja kože?

 

Nuspojave liječenja raka

Liječenje raka - hemoterapija i radioterapija - usporavaju umnožavanje ćelija raka, ali i zdravih ćelija. Koža se ne regeneriše na uobičajen način i može doći do nekoliko nuspojava:

Gubitak kose

Gubitak kose je jedan od  najčešćih simptoma kod hemoterapije i jedan od najtežih za svakodnevno iskustvo. Obično se pojavi između 2 i 3 nedjelje nakon prve sesije i prouzrokovano je djelovanjem proizvoda koji se koriste na ćelije folikula dlake. Gubitak kose nije sistematičan i zavisi od tretmana. Može se pojaviti i promjena u strukturi kose (tanja kosa, teže se raščešljava), a može uticati i na obrve.

Slabiji nokti i suva koža

Još jedan simptom povezan s hemoterapijom je slabljenje noktiju. Listanje, lomljenje, sporiji ponovni rast ... nokti postaju krhkiji i mekši. Koža takođe postaje suva zbog usporavanja regeneracije ćelija. Tada zahtijeva odgovarajuću i ciljanu njegu kako bi se sačuvala od dehidracije i izbjegla neprijatnost. Hemoterapija takođe može prouzrokovati upalnu reakciju kože, koja će se manifestovati pojavom crvenila i malih ranica na tijelu i / ili licu.

Hiperpigmentacija kože

Hiperpigmentacija rezultira pojavom smeđih ili blago ljubičastih mrlja koje se pojavljuju na koži obično zbog injekcija -  hemoterapije. Ove mrlje se zatim mogu proširiti na druga područja tijela i uticati na nokte. Da biste ograničili hiperpigmentaciju, preporučujemo da ograničite izlaganje suncu i dobro zaštitite kožu kremom za sunčanje s visokom zaštitom.

Pojava osipa

Posljednji uobičajeni simptom: pojava osipa na koži nekoliko dana nakon početka hemoterapije. Oni se manifestuju malim prištićima i svrabom koji je obično lokalizovan na licu, gornjem dijelu leđa ili čak i na tjemenu.

Svi  ovi simptomi su obično privremeni i prestaju nekoliko nedjelja nakon prestanka liječenja. Samo tamnim mrljama može biti potrebno nekoliko mjeseci da potpuno nestanu.

Zašto se odlučiti za organsku kozmetiku tokom oboljenja od raka?

Upravljanje dermatološkim simptomima postaje sve demokratičnije, posebno radom kozmetičkih radionica. Neke radionice nude upotrebu konvencionalne kozmetike koja se sastoji od mnogih sastojaka koji su štetni, iritantni i agresivni za kožu, poput sulfata, mineralnih ulja ili čak sintetičkih mirisa koji mogu biti potencijalno alergeni.

Upotreba prirodne kozmetike za vrijeme raka ima mnoge prednosti:

1. Izbjegavajte sastojke koji izazivaju endokrine poremećaje

U velikom broju prisutni u našem okruženju, sastojci koji izazivaju endokrini poremećaji nalaze se i u kozmetici koju svakodnevno koristimo nekoliko mjeseci ili čak godina. Oko 40% higijenskih i kozmetičkih proizvoda ga sadrži!

Brojna istraživanja pokazala su toksičnost određenih sastojaka koji izazivaju endokrinie poremećaje koji su prisutni u kozmetici, a posebno parabena, silikona, BHA ili čak fenoksietanola. U produženom kontaktu s kožom, umnožavajući učinak materija predstavlja problem, s povećanjem rizika od raka, poremećaja plodnosti ili čak povećanog rizika od degenerativnih bolesti.

Ove materije remete naš hormonski sastav i njihovi učinci mogu se prenositi na nekoliko generacija.

2. Ograničite iritaciju kože, koja je već oslabljena

 

Osim endokrinih poremećaja, konvencionalna kozmetika sadrži i mnoge druge sastojke koji iritiraju kožu, poput sulfata.

Ima ih dosta u proizvodima za čišćenje (oni daju efekat pjenjenja), a služe i kao emulgator u kremama i tretmanima za lice i tijelo.

Na kraju, upotreba sulfata uzrokuje suvoću kože, a može dovesti i do pojave kožnih alergija. Sumnja se da sulfatni tenzidi podstiču opadanje kose kada se ugrade u šampone ili maske za kosu!

 

3. Pomozite sebi s organskom kozmetikom u regeneraciji kože za vrijeme oboljenja od raka

Organska kozmetika je bez hemijskih sastojaka, ne iritira i nije štetna. Naprotiv, ona sadrži mnoge prirodne aktivne sastojke dobijene iz fitoterapije, poštujući kožu i okolinu.

Koncentrisana u aktivnim sastojcima i biljnim uljima, organska i prirodna kozmetika nježno njeguju kožu i podstiče regeneraciju ćelija. Kao i konvencionalna kozmetika, dostupna je u nekoliko kategorija za podmirivanje specifičnih potreba:  nadražena, koža koja svrbi,  protiv starenja ... svaka koža će pronaći tretman koji joj odgovara.

Proizvodi namijenjeni trudnicama i najzahtjevnijim tipovima kože posebno će se preporučiti u kontekstu hemoterapije. Ova specifična kozmetika, vrlo nježna i bez ikakvih nadražujućih sastojaka, njegovaće kožu, ograničiti svrab i crvenilo te poboljšati udobnost i regeneraciju ćelija.

4. Nastavite brinuti o sebi i svojoj ženstvenosti

Osjećaj urednosti bitan je tokom cijelog tretmana i nakon njega. Gubitak kose, umor...podstiče vas da je važno da nastavite svakodnevno brinuti o sebi.

Održavanje rutine njegovanja prilagođene vašem tipu kože takođe je važno za nastavak svakodnevnih aktivnosti.

Prirodna i organska kozmetika danas nemaju što pozavidjeti teksturama i senzualnosti konvencionalne kozmetike! Biljna ulja, na primjer, nude mogućnost uživanja u trenutku blagostanja kroz masažu na nekoliko minuta. Osim što su dobra za kožu, vrlo su ugodna za nanošenje i bogata su blagodatima.

5. Izbjegnite određene tradicionalne marke

Odabir s oznakom Cosmos ili Cosmebio s organskom kozmetikom znači biti siguran da ćete se odlučiti za zaista prirodne proizvode. Proizvođači tradicionalne kozmetike uopšteno nude atraktivno pakovanje, s lažnim marketingom, kako bi sakrili određene štetne sastojke prisutne u njihovom sastavu. To se zove greenwashing .

Sertifikovani organski brendovi obavezuju se da će poštovati strogu povelju, sa najviše sastojaka organskog porijekla u sastavu proizvoda, i zabranu upotrebe hemijskih sastojaka štetnih i za zdravlje i za životnu sredinu.

Asortiman Rose Caresse za prirodnu njegu vaše kože!

ROIG laboratorije osmislile su niz kozmetičkih tretmana za posebnu njegu osjetljive i zahtjevne kože. Formulisano bez eteričnih ulja i bez hemijskih ili štetnih sastojaka, paletu Rose Caresse koriste naši partneri socio-estetičari njegu za osobe koje se liječe od raka.

Linija Rose Caresse uključuje ciljane kozmetičke proizvode i tretmane za čišćenje, ispravljanje, umirenje i hranjenje kože. Testirano od strane 37 ljudi, asortiman Rose Caresse nudi vidljive rezultate u smislu udobnosti kože, regeneracije i ljepote.

Otkrijte našu paletu Rose Caresse